Paula Strasberg

Paula Strasberg (født Paulina Miller 1909, død 29. april 1966) var en amerikansk skuespillerinstruktør og skuespillerinne. Hun var Lee Strasbergs andre kone og var Marilyn Monroes skuespillerinstruktør i flere år.

Paulina Miller ble født i 1909 i New York. Hun debuterte på Broadway i 1927 i teaterstykket The Cradle Song. Strasberg spilte i en rekke andre teaterstykker frem til Me and Molly i 1948. Elia Kazan oppgav blant andre henne som medlem i USAs kommunistiske parti da han vitnet for Un-American Activities Committee i 1952. Strasberg ble svartelistet som følge av dette, noe som satte den stopper for en videre skuespillerkarriere.

I 1934 giftet hun seg med teaterregissøren, teaterprodusenten, skuespilleren og skuespillerinstruktøren Lee Strasberg. Ekteparet fikk barna Susan og John sammen.

Strasberg møtte Marilyn Monroe for første gang i 1954, da Monroe spilte inn Show business. Strasberg ble Monroes skuespillerinstruktør på filmsettet fra og med Bus Stop (1956) og hadde denne jobben frem til Monroes død i 1962.

I 1962 ble Strasberg belønnet med Spirit of Achievement Award fra Yeshiva Universitys Albert Einstein College of Medicine.

Strasberg døde av hjerteinfarkt 29. april 1966 på Beth Israel Hospital på Manhattan. Hun er gravlagt på Westchester Hills Cemetery.

·